Vi bliver ofte spurgt om hvilken løsning man skal vælge hvis man ønsker at optimere sit indhold for mobil brugere.
Dette bliver tiltagende mere vigtigt da flere og flere bruger deres mobil telefon som deres primære computer inkl. som søge og browser værktøj.
Mobil optimeret indhold kan derfor hjælpe til at øge salg og konverteringer.
Det kan også gøre værktøjer og funktionalitet fundet på ens webside eller eksisterende PC/Mac software lettere at tilgå for ens brugere.
En typisk problemstilling er her fordelene imellem websider med responsivt design versus mobil apps - et emne vi vil uddybe ved at forklare fordele og ulemper ved de forskellige løsninger.
Denne løsning indbefatter en separat side for mobil indhold. Typisk vil det være sådan, at hovedsiden vil prøve at afgøre om den besøgende, er en mobil browser og så sende den besøgende videre til en side optimeret for mobiler. Det kan fx være hovedsiden er http://example.com og mobil brugere bliver ført over på http://m.example.com.
Denne løsning har en svaghed, når det kommer til vedligeholdelse for indhold, SEO, Adwords mv. Tilgengæld kan en dedikeret mobilside ofte overføre lidt mindre data, hvilket vil gøre den hurtigere at downloade og bruge for besøgende.
Her er er alt indholdet kun på et domæne. Designet vil i stedet ved brug af
CSS Media Queries og
Javascript
justere sig selv, så det er optimeret for en række forskellige enheder inklusiv desktop, mobil og tablets.
Denne løsning er efterhånden
meget udbredt og det er muligt både at købe færdige designs eller bruge
frameworks
til mange
CMS løsninger. Det gør det meget hurtigere at udvikle denne slags sider end, at det var for nogle år tilbage.
Denne løsning er ofte
relativ nem at implementere. Det kommer dog ofte lidt an på hvordan det eksisterende side design er opbygget og det som ønskes.
Hvis man ikke ønsker eller kan se fordelene i en mobil app, vil dette typisk være vores foreslag.
For dem som ønsker et
native feel på mobil telefonen, er en app den mest direkte løsning. Apps vil typisk virke offline men automatisk hente nyt indhold når online, være hurtigere når først downloadet og kan umiddelbart integrere med fx GPS, kamera, kontaktlister mv.
Hvis man har en ide til en app, der kan integrere forskelligt indhold og funktioner, skal man overveje om dette ikke kan give en væsentlig fordel frem for en webside. For mange mobil brugere vil en app også være hurtigere at tilgå end at skulle starte og navigere en mobil browser. I tillæg til dette er der også en branding effekt i at kunne tilbyde ens brugere en app.
Historisk set har apps haft en ulempe når det fx kommer til SEO, men på det seneste er Google begyndt at kunne indeksere indholdet i mobil Android apps:
https://developers.google.com/app-indexing/
Udviklingstiden for apps er generelt også længere end websider da kompleksiteten er større, og der findes færre færdige løsninger, som man kan bygge ovenpå. Alt hvad der kan lade sig gøre for websider er dog også muligt for apps, fx let og automatisk opdatering af indhold.
Står du som virksomhedsejer eller ligende og skal træffe et valg nu, så er en webside baseret på et CMS såsom WordPress CMS tit et godt valg. Det er som regel muligt at købe et premium responsivt design, diverse plugins med ekstra funktionalitet og tilretning til en fornuftigt pris. Ligeledes kan brugerfladen fås på dansk således at ens medarbejde kan lære at opdatere indhold.